Едно за сто – мебелна компания сади повече дървета, отколкото използва

„Еднo за сто“ – австрийска мебелна фирма – се основава на убеждението, че създаването на мебели не трябва да върви ръка за ръка със съсипването на горите. Следвайки тази философия, Анна и Карл Филип Принхорн – основателите на „Едно за сто“ – са решили да засаждат по 100 нови дървета за всяка дървена мебел, която продадат.

Решението за това къде да се засадят дърветата и откъде да се взема дървесината за мебелите било лесно, защото суровината идва от собствената гора на компанията точно край Виена, която всъщност е собственост на семейството от седем поколения, вече повече от 200 години. Поради тази лична връзка собствениците са решили да наблегнат на поддържането на здравето на разнообразната комбинация от дървета в гората. Целта им е да използват дърветата, за да направят качествени дървени мебели, като същевременно запазват гората за следващото поколение.

Друг важен принцип в работата на мебелната компания е да се работи устойчиво, като пътуванията от гората до работилницата са възможн най-кратки. Това е причината, поради която работилницата, в която се изработват мебелите, е досами горския масив. Отрязаните дървета се изпращат при занаятчиите и се сушат в продължение на месеци, преди да се превърнат в уникални, ръчно изработени мебели.

Всяка мебел е съобразена с предпочитанията на клиента за размер, избор на дърво и цвят. Възможностите включват дъб, орех, череша, лиственица, клен. Мебелировката „Едно за сто“ включва и възможността за „плоска“ опаковка, предлагаща решение за съхранение и намаляване на разходите за доставка. Обзавеждането може да включва кафе-масички и по-големи маси, стенни лавици, библиотечки, пейки и шкафове за съхранение.

Наскоро „Едно за сто“ бяха поканени на Седмицата на дизайна във Виена 2018, както и на Виенския панаир „Blickfang“. С фокус върху бъдещето и настоящето, Анна и Карл Филип се надяват да вдъхновят повече колеги от своята индустрия да работят устойчиво.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*