Учени в ЮАР правят тухли от… човешка урина

Южноафрикански изследователи твърдят, че са успели да произведат тухли, използвайки човешка урина, чрез естествен процес, включващ колонии от бактерии. Методът им може да помогне за намаляване на парниковите емисии чрез намиране на продуктивно приложение на този популярен отпадъчен продукт.

Първите “сиви” тухли са произведени в лаборатория в продължение на осем дена чрез използването на урина, калций, пясък и бактерии. По време на процеса се произвеждат и торове. И не, тухлите не миришат!

Всъщност основната съставка тук е т. нар. урея – химикал, който се среща естествено в урината и също така се синтезира по целия свят за направата на торове. Процесът на “отглеждане” на тухлите от урея е тестван в САЩ чрез синтетични разтвори, но новата тухла използва истински човешки урина за първи път, твърдят изследователите.

“Ние изхвърляме всеки ден тухли в тоалетната,” шегува се Диллон Рандал, старши преподавател в катедрата по строителство на Университета в Кейптаун, който е част от екипа, разработил тухлата. “Защо да не използваме суровината да произвеждаме няколко полезни продукта?”

Биотухлите са направени чрез процес, наречен “карбонатно утаяване, индуцирано по микробиологичен път”. Това подобно на процеса, по който в естествения свят се създават кораловите рифове. Свободният пясък се колонизира с бактерии, които произвеждат ензима уреаза. Ензимът разгражда уреята в урината. Същевременно това произвежда калциев карбонат чрез сложна химическа реакция.

По този начин може да се произведе тухла или колона с всякаква форма.

Тухлите се формират при стайна температура. Това означава, че се елиминират емисиите на въглероден диоксид, който традиционно се отделя при производството на тухли, изпечени в пещ.

Едно препятствие, кото все още стои пред масовото производство на новия вид тухли, е фактът, че за направата им се използва огромно количества урина. За да се създаде една тухла са нужни около 20 литра урина – няколко седмици “работа” за един възрастен.

“Определено виждам потенциал за комерсиализация през следващото десетилетие или две, но все още ни предстои много работа в лабораторията, която трябва да бъде свършена”, казва Сюзан Ламбърт, която е доказала концепцията в рамките изследването, правейки първата тухла.

1 коментар

  1. Прекрасно,
    Включват няколко публични тоалетни за тази работа а услугата WC да се намали на с 40% (там където е платена).
    После да предлагат от тухлите за директна продажба на стойност 70% от другите нормални тухли и ще се завърти колелото за 1-2 седмици 🙂
    Поздрави,

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*