Озоновият слой се възстановява с 1-3% на десетилетие

Озоновият слой, който предпазва живота на Земята от вредните слънчеви лъчи, причиняващи рак, се възстановява с около един до три процента на десетилетие. Тенденцията представлява обрат след поредица години на опасно изчерпване на озона, причинено от отделянето на вредни химикали в атмосферата. Това стана ясно от ново съобщение на ООН.

Четиригодишната ревизия на Монреалския протокол от 1987 г. (забрана за употребата на газове, които увреждат крехкия озонов слой) е установила дългосрочно намаляване на наличието на озоноразрушаващи вещества в атмосферата. Вече е видно продължително възстановяване на озоновия слой в стратосферата.

„Антарктическата озонова дупка се затваря. Това продължава да се случва всяка година. В резултат на Монреалския протокол бе избегнато опасно изчерпване на озона в полярните региони“, се казва в доклада. Очаква се постепенно затваряне на озоновата дупка над Антарктика чрез „завръщането“ й към нивата от 1980 г. през 2060-те години, се казва в доклада.

„Доказателствата, представени от авторите, показват, че озоновия слой в някои части на стратосферата се възстановява със скорост от 1 до 3% на десетилетие от 2000 г.“, се казва в изявлението ООН и Световната метеорологична организация. „При очакваните [занапред] темпове озонът в Северното полукълбо и средните ширини се очаква да се възстанви напълно до 30-те години на 20-ти век, следва от Южното полукълбо през 2050-те и полярните региони до 2060 г.“

ООН вече неколкократно отчете успеха на Протокола, забраняващ химическите вещества, които разрушават озоновия слой, включително хлорофлуоровъглеродите (CFC), които някога няха масово използвани в хладилниците и спрейовете. В доклада се казва, че за пръв път има признаци, че Антарктическият озонов отвор намалява по размер и дълбочина от 2000 г. насам. В Арктическия регион обаче годишните вариации са много по-големи, което прави трудно да се потвърди дали е налице възстановяване на слоя от 2000 г. насам.

Макар че повечето от забранените газове вече не са в употреба, в доклада се отчита влиянието на неочакваното нарушение на Протокола, регистрирано тази година – увеличението на производството и емисиите на CFC-11 в района на Източна Азия. Оказа се, че то е факт от 2012 г. насам. В доклада се посочва, че конкретна държава все още не е идентифицирана. Ако обаче емисиите на CFC-11 продължат да се отделят със същата скорост, то възстановяването на озоновия слой ще се забави с около 7-20 години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*