Парк за концентрирана слънчева енергия в Дубай се разраства до 950 MW

Един от най-големите проекти за концентрирана слънчева енергия в света е на път да стане още по-голям – в четвъртата си фаза. Дубайската компания за електроенергия и вода се съгласи да добави още 250 мегавата към соларния парк „Мохамед бин Рашид Ал Мактум“, отбелязвайки 35% увеличение на енергийния капацитет на съоръжението. С това неговият капацитет ще достигне 950MW.

Това решение означава, че общата инвестиция в проекта достига 4,3 млрд. долара. Паркът е важна част от целта на ОАЕ да генерира 25% от енергията си от чисти ресурси до 2020 г. и 75% в срок до 2030 г. Като цяло проекциите са паркът да има инсталиран капацитет от 5 гигавата до 2030 г.

Четвъртата фаза в проекта ще се ръководи от Acwa Power – компания от Саудитска Арабия, която разработва, инвестира и управлява няколко проекта за производство на електроенергия в региона.

Правителството на Дубай заяви, че електричеството, произвеждано от тази нова фаза на проекта, ще струва само $0,024 на час. Това ще бъде една от най-ниските цени в света.

Шейх Хамдан бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум, принц на Дубай и председател на Изпълнителния съвет на Дубай, заяви, че разширяването на соларния парк укрепва „лидерството в областта на устойчивото развитие“ на страната, както и че предоставя „нов тласък на нашата стратегия за чиста енергия“.

2 коментара

  1. Това се подразбира. Но другото не ми е съвсем ясно, слънчевата електроенергия от концентриращи фотоволтаици ли ще се добива или от обикновени, но концентрирани (събрани) само на територията на парка, а не по цялата територия на Емирствата.

  2. „$0,024 на час“!! Може би се има предвид „киловатчас“? Не съм чувал енергията да се измерва в часове.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*