Инвестициите в чиста енергия намалели със 7%

Инвестициите в енергия от възобновяеми източници са намалели със 7% до 298 млрд. долара миналата година, според нов доклад на френската консултантска компания Capgemini. „Обзор на световния енергиен пазар 2018“ сочи, че инвестициите в наземни ветроенергийни централи и във водноелектрически съоръжения са спаднали, докато офшорните вятърни централи и соларните инсталации се радват на увеличение.

Спадът се дължи най-вече на липса на подходящи места и, в случая с наземните ветроенергийни централи, опозицията на местните общности, казва Capgemini.

Въпреки спада в инвестициите, инсталираните мощности в сектора продължават да растат. ВЕИ системите представляват 61% от нетния обем новодобавени генерации, добавени през миналата година, се казва в доклада.

Към края на 2017 г. са инсталирани общо 2179 GW системи за възобновяема енергия, казва Capgemini. ВЕЦ представляват най-голямата част от новодобавения капацитет – 1152GW. На второ място са вятърните инсталации с 514GW и на трета позиция – соларните с 397GW. Биоенергията съставлява 109GW, геотермалната енергия – 13GW, а системите за добив на енергия от вълните и от приливите възлизат на 500MW.

В доклада се подчертава и наблюдаваният ръст на бизнеса със системи за съхранение на енергия. Анализът отбелязва, че развитието на електрическите автомобили води до бърза прогресия в технологията на батериите.

Очаква се разходите за батериите да спаднат до 100 долара за киловатчас в периода от 2025 до 2035 г. от около 200 долара на киловатчас за миналата година, казва Capgemini.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*