Батериите по света са на път да „заредят“ до 942 GW

Пазарът на системи за съхранение на енергия в световен мащаб ще нарасне до 942GW до 2040 г., привличайки инвестиции от 1,2 трлн. долара, според нов доклад на Bloomberg NEF.

Ръстът ще се дължи на понижаващите се разходи. В резултат на спадащите цели капиталовите разходи за литиево-йонна систма за съхранение от комунален клас ще спадне с 52% в периода между 2018 и 2030 г., се казва в доклада „Дългосрочни прогнози за енергийното съхранение“. „Това ще преобрази икономиката на батериите както в автомобилния, така и в електроенергийния сектор“, казва Bloobmerg.

Девет национални пазара – Китай, САЩ, Индия, Япония, Германия, Франция, Австралия, Южна Корея и Великобритания – ще представляват две трети от инсталирания капацитет до 2040 г., добавя докладът. Южна Корея ще доминира на пазара в близко бъдеще, а САЩ ще поемат водещата роля в началото на 2020 г. По-късно ще бъдат изместени от Китай.

„Вече сме по-оптимистични относно системтие за съхранение на енергия в сравнение с последната ни прогноза преди една година,“ коментира Яйой Секине, анализатор по въпросите на съхранението на енергия в Bloomberg NEF и съавтор на доклада. „Това се дължи отчасти на по-бързото от очакваното понижение на разходите за системите за съхранение и отчасти на по-голямото внимание върху две нововъзникващи приложения на технологията – зареждането на електрически превозни средства и достъпа до енергия в отдалечени райони“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*