Геотермален сондаж ще добива ток за 3000 домакинства в Корнуол в Обединеното кралство

Тази седмица започва първият в Обединеното кралство сондаж от проект за производство на геотермална енергия чрез сондажи на голяма дълбочина. Обектът се намира в Корнуол, а разработчиците целят изграждането на 3 MW инсталация, способна да генерира достатъчно възобновяема енергия за до 3000 жилища.

Geothermal Engineering Ltd обяви плановете си да започне два дълбоки сондажа в гранитната скала край Корнуол тази седмица, като най-дълбокият ще достигне 4,5 километра надолу в земята. След като инсталацията започне работа, в дълбокия кладенец ще се напомпва вода. Нейната температура ще достига температура приблизително 190°С. Тя ще се изпраща към топлообменник на повърхността и след това отново ще се инжектира в земята, за да поеме повече топлина от скалите – в непрекъснат цикъл. Получената топлина ще бъде превръщана в електричество, което ще се подава на националната електропреносна мрежа.

По-рано тази година Geothermal Engineering Ltd сондаж по друг проект в Корнуол, предназначен да добива енергия от кладенец с дълбочина 1,4 километра. Това трябва да помогне за отоплението на открит плувен басейн в Пензанс.

Геотермалните ресурси в Обединеното кралство остават до голяма степен неизползвани, казва д-р Райън Лоу, управляващ директор на Geothermal Engineering Ltd . Според него, тези ресурси „имат потенциал да покрият 20% от потреблението на електричество и топлоенергия в обединеното кралство“.

За разлика от променливия нрав на възобновяеми източници като вятъра и слънцето, геотермалните съоръжения могат да предлагат постоянен поток от електроенергия 24/7.

Проектът ще коства около 18 млн. паунда. Финансирането включва 10,6 млн. лири от Европейския фонд за регионално развитие, 2,4 млн. лири от Корнуолския съвет и 5 млн. от частни инвеститори чрез „Abundance Capital“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*