Графенов бетон е дваж по-здрав – и щадящ планетата

И бетонът влиза в списъка на нещата, които графенът може да подобри. Учените от Центъра по графенови изследвания при Университета на Ексетър са разработили нова техника за вграждане на графен в производството на бетон с помощта на технология за наноинженерство – полученият материал е не само два пъти по-здрав от този, който имаме днес, но и „драстично намалява въглеродния отпечатък на традиционните методи за производство на бетон“.

Графенът, явно, може да увеличи и якостта, и издръжливостта на бетона. Полученият комбиниран материал е четири пъти по-устойчив на вода, отколкото съществуващите бетони. Според професор Моника Крейкун от университета, „чрез включването на графен можем да намалим количеството материали, необходими за производството на бетон, с около 50%. Това води до значително намаляване на въглеродните емисии – с 446 киломграма на тон.“

Изследването е първото, което използва нова, евтина техника, която – според университета – е съвместима с изискванията за модерно мащабно производство. Композитният материал може да се използва директно на строителните площадки.

Крейкун описва новия екологичен бетон като нещо, кото ще промени „правилата на играта“ в стоерителната индустрия. Тя заявява, че силата, издържливостта и водоустойчивостта на новия супер-бетон го правят „уникално подходящ за строителство в райони, които изискват поддръжка и са трудно достъпни“.

Водещият автор Димитър Димов, докторант в университета, описва изследването като първа, но важна стъпка „в правилната посока, за да стане по-устойчива строителната индустрия в бъдеще“. „Намиране на по-зелени начини за стоителство е решаваща стъпка напред в намаляването на въглеродните емисии по света и по този начин помага за опазването на околната среда“, казва Димов.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*