Нигер ще използва дронове, за да защити дивата природа

Нигер ще използва дронове, за да си помогне в защитата на Сахарската антилопа и други застрашени видове в най-големия сухоземен парк в Африка. Резервът „Термит и Тин Тума“ в югоизточната част на западноафриканската пустинна държава е заплашен от ред опасности – бракониерство, обезлесяване, нерегламентирана паша и въоръжени конфликти. Сега френската природозащитна група Noe – името й означава „Ной“ – ще осигури наблюдение чрез дронове в рамките на 20-годишно споразумение за управление на резервата. Генералният секретар на организацията Валери Колин подписа споразумението в понеделник с министъра на околната среда Алмустафа Гарба.

Базум Мохамед, бившият министър на вътрешните работи на френската колония, каза, че дроновете ще бъдат използвани за наблюдение на застрашените животни, сред които са критично застрашената Сахарска антилопа, местен вид газела и сахарските подвидове на гепарда. „Фауната на парка все още е там, но е силно застрашена“, каза Колин.

Създаден през 2012 г., резерватът се простира над 97 000 квадратни километра – повече от три пъти размера на Белгия. В парка попада и част от басейна на езерото Чад – регион, често белязан от смъртоносни нахлувания на ислямистката група Ноко Харам, базирана в съседна Нигерия. И ако това не стига, то един огромен проект за добив на нефт в региона също допринася за накърняването на дивата природа и застрашаването на местните видове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*