Холандска двойка потегля към Южния полюс с всъдеход, захранван от слънце

В стремежа си да популяризират екологичния начин на живот с нулеви отпадъци, Едвин и Лиесбет Тер Велде от Clean2Antarctica скоро ще потеглят на вълнуващо приключенско пътешествие към едно от най-студените места на Земята – Антарктика. Холандската двойка ще кара от базовия лагер на южния континент до Южния полюс с превозно средство, което се захранва само от слънцето. То е наречен “Соларен вояджър”. Още по-интересното е, че е произведено от компоненти от рециклирана пластмаса, отпечатани на 3D принтер. Очаква се експедицията да трае 30 дена и да започне след по-малко от месец – на 28 ноември 2018 г.

С тегло от 1485 килограма и с дължина 16 метра “Соларният вояджър” е изграден предимно от от специално проектирани, отпечатани на 3D принтер шестоъгълни блокове, наречени “шестоядра”. Те са направени от индустриално рециклирани PET материали, които се съединяват в структура, подобна на пчелна пита. Четиридесет 3D принтера са използвани за преобразуване на около 200 килограма пластмаса в шаси за “Соларния вояджър”. Модулите са скрепени чрез отпечатани на 3D принтер копчета, способни да издържат на ниски температури.

Автомобилът се състои от кабина, достатъчно голяма за двама души, и две ремаркета върху  осем “мрежести” гуми. На ремаркетата са монтирани 10 двулицеви слънчеви панела с 325-ватпика за захранване на двигателя на “Соларния вояджър”. Всеки панел тежи около 25 килограма. В случай на авария автомобилът ще бъде оборудван с две батерии от по 60 кг. с обща мощност 10 кВтч. Двойката също така включва инфрачервени прозорци за поглъщане на слънчевата светлина и вакумни слънчеви тръби, които разтопяват сняг.

“Дори ако пътуването до Южния полюс само със силата на слънчевата енергия бе нашата крайна цел, пак щяхме да се гордеем със своята мисия, защото никой никога не е го правил досега и технологията, която разработихме, може да се превърне в прототип за изследователски машини за Антарктика“, казва двойката. “Но не става дума само за технологията, а за стартиране на експеримент и откриване на възможно най-много възможни приложения на отпадъците. За да достигнем до т. нар. кръгово общество, ние трябва да започнем да правим нещата по различен начин. Нашата експедиция е пример за това докъде можете да стигнете, когато започнете да правите нещата по различен начин, вместо да говорите за абстрактни решения”.

Експедицията трябва да започне на 28 ноември. “Соларният вояджър” ще бъде следван от група от трима души, които ще заснемат пътуването.

Снимки: Clean2Antarctica

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*