1,2 милиона къщи в Китай преминават на отопление на газ тази есен

1,18 милиона домакинства в 11 града в Китай, разположени в трите централни провинции на страната, ще преминат на отопление с природен газ тази зима. Мярката е част от кампанията на правителството за борба със замърсяването на въздуха в страната.

11-те града се намират в равнината Фенвей, съставена от провинциите Шанси и Шаанси, два от най-големите региони за производство на въглища в Китай, както и в Хенан. През юли районът беше определен от Пекин като “ключово бойно поле” във войната срещу замърсяването на въздуха.

Преминаването от въглища на газ трябва да се случи преди началото на зимата, според Министерството на екологията и околната среда (МЕОС). Според плана, подгряващите системи на въглища ще бъдат заменени с оборудване, работещо с газ или електричество.

Преминаването от въглища към газ има за цел да намали замърсяването с прахови частици с размери 2,5 микрона (PM2,5). То се счита за най-опасното, тъй като може да проникне дълбоко в белите дробове.

Районът на равнината Фенвей трябва да намали средната концентрация на PM2.5 с 4% в периода между октомври и март следващата година в сравнение със същия период на миналата година, каза МЕОС. Местните власти ще трябва да насърчават и промени в коксо- и стоманодобивната промишленост, за да премахнат остарелите технически съоръжения и да подобрят емисионните норми на секторите.

МОЕС също така поиска от региона да ускори преминаването от автомобилен към железопътен транспорт чрез ускоряване на изграждането на железопътни линии, свързващи пристанищата с въглищните мини, комуналните дружества, стоманодобивните заводи и коксовите заводи. Наред с това тежката промишленост в равнината ще трябва да въведе ограничения за производството по време на отоплителния сезон, най-вероятно от средата на ноември до средата на март, или да бъде напълно спряна, ако не се изпълнят определени емисионни норми.

Домакинствата, които ще преминат от въглища на газ за своето отопление, допълват други 3,62 милиона семейства, които трябва да направят подобен преход в 28 други града в северната част на Китай.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*