Еколози: дерогациите ще се използват за безкрайно удължаване на живота на опасните въглищни ТЕЦ

Гражданите трябва да имат достъп до анализите, с които топлоцентралите претендират, че инвестициите в екологичност не съответстват на ползите за хората“ – това реши съдът по жалба на „За Земята — достъп до правосъдие“ срещу Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС), съобщи самото екосдружение в писмо до медиите. „За съжаление на този етап това не се случва на практика, тъй като анализите не се разкриват – с довода, че са търговска тайна“.

В европейското законодателство съществува концепцията за правото на изключение от дадена регулация в дадена ситуация – така наречените дерогации. Тези изключения са допустими в моменти, в които разпоредбите на даден закон биха донесли повече щети или затруднения, отколкото ползи.  В случая с ТЕЦ, властите имат право да разрешат замърсяващите инсталации да продължат работа в случаите, в които спазването на най-добрите налични технологии би довело до разходи, непропорционални спрямо постигнатите екологични ползи. България обаче е една от страните с най-силно замърсен въздух в ЕС. Това коства огромни екологични и здравни щети.

„Претекстът, че дадена информация е производствена или търговска тайна се използва, за да се ограничи правото на хората да бъдат информирани. А всъщност нещата са много по-прости — трябва да отговорим дали разходите за намаляване на емисиите на една централа са по-големи от ползите за околната среда и човешкото здраве. Със сигурност това е информация, която засяга всички и не трябва да се крие от хората“, казва Меглена Антонова, координатор Климат и енергия в „Грийнпийс“ — България.

България е първата държава в Европейския съюз, която ще разглежда възможността топлоцентралите да получат отсрочка за спазването на екологичните изисквания, посочват от еко-организацията. Проблемът е с висока обществена значимост и решението на съда е особено важно, тъй като тази и следващата година страната ни трябва да прецени дали да даде дерогации на някои от най-замърсяващите електроцентрали на въглища. Гражданите могат да се включат активно в този процес като изпратят становища до Изпълнителната агенция по околна среда. В момента е отворена процедурата за ТЕЦ Марица Изток 2, а срокът за внасяне продължава до 25 ноември.

Идеята зад дерогациите е, че те отлагат закриването на замърсяващи инсталации, за да може да бъде изработен план за тяхното закриване и същевременно намиране на заместващи мощности. За съжаление в България те се използват единствено за продължаване до безкрай на живота на очевидно вредните за здравето на хората ТЕЦ.

В момента Европа преминава през енергиен преход, който ясно показва, че в бъдещето на енергийната система няма място за въглищата. В същото време този процес бива неглижиран и даже отричан в страната ни. Намираме се пред решение дали да продължим живота на инсталации , които са отхвърлени от съвременното ниво на техническо развитие и икономическа система. Ако допуснем това, работещите в сектора и потребителите ще останат още дълго в задушаващата хватка на българската енергетика, която не демонстрира признаци на желание да погледне към бъдещето. А бъдещето е всъщност достъпно — хората сами да произвеждат енергията си, независимо от енергийните монополи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*