VW може да сглоби до 15 милиона електрически автомобила*

Volkswagen може да изгради до 15 милиона електрически автомобила* на база новата си платформа за електрически превозни средства и компанията ще се стреми да разшири производството си в Съединените щати, обяви пред Automotive News изпълнителният директор Хърбърт Дийс. „Ние създадохме завода в Чатануга с идеята да го развием, да го копираме“, посочи Дийс. „Заводът все още е твърде малък и ние обмисляме различни варианти – може би ще са електрически автомобили, може би ще е нещо различно, производно на Atlas (SUV) – все още не е ясно“.

Volkswagen и Ford търсят разширяване на сътрудничеството, главно в сферата на комерсиалните превозни средства, посочи още Дийс. „Говорим за споделянето на няколко платформи и производствени обекти, което има смисъл. Я рамките на диалога засягаме и други възможности, но това ще бъде основният фокус“.

VW има желание за лицензиране на платформата си за електрически автомобили „MEB“ за производители от трети страни, заяви шефът, като обясни, че това е начин за увеличаване на т. нар. икономии от мащаба. „Днес има стотици различни задвижващи системи в нашата индустрия и има много различия в тях. Мисля, че това ще намалее, защото клетките на батериите са много подобни, базирайки се на една и съща химия вътре“, каза Дийс. Според него, VW може да сглоби 50 милиона електрически автомобила в световен мащаб под знака на своите собствени марки, започвайки през 2020 г., и вече има споразумения за снабдяване с батерии всички тези возила. Все пак лицензирането на „MEB“ за други производители на автомобили ще доведе до по-нататъшно повишаване на ефективността.

„Става дума за икономиите от мащаба. И все пак батериите, поне в обозримо бъдеще, ще бъдат по-скъпи от горивната система, затова мисля, че има смисъл да се търси повече обем при производството“, каза Дийс.

Групата Volkswagen е продала 10,7 милиона автомобила през 2017 година.

______

* Тази статия е коригирана, за да отрази уточнение, оповестено от компанията, според което Хърбърт Дийс погрешно е заявил 50 милиона електрически автомобила в изявлението си. Дийс е имал предвид 15 милиона, уточниха от Volkswagen.

 

1 коментар

  1. 50 милиона коли, но за колко време ще ги сглоби?
    Общи приказки.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*