Германски учени разработват нов процес за стабилни перовскити

Екип от изследователи от германския университет „Мартин Лутер“ е разработил нов подход към производството на перовскитни слънчеви клетки, който – според тях – може да доведе до по-добра стабилност и по-дълъг живот на фотоволтаиците от този вид. Екипът е провел и щателно наблюдение на образуването и разпадането на перовскитите, което би могло да послужи за основа на по-нататъшните изследвания в областта на високоефективните слънчеви клетки.

Процесът, създаден от учените от Университета „Мартин Лутър“ Хале Уитенберг, се нарича съвместно изпаряване. Той вече се използва в много други индустрии. Състои се от нагряване на материали-прекурсори във вакуумна среда, докато те се изпарят, а след това се отлага слой от кристали върху по-студен стъклен субстрат.

Предимството на този метод е, че всяка част от процеса може да бъде много добре контролирана, обяснява водещият автор на изследването Пол Пистор. „По този начин слоевете „растат“ много хомогенно, а дебелината и съставът на кристалите могат лесно да се коригират.“

Чрез такъв процес екипът е успял да произведе тънкослойни перовскитни пластове, които не се разпадат до достигане на температура от 360°С. Използвайки рентгенов анализ, екипът е наблюдавал процесите на растеж и деградация в реално време.

Перовскитите са важна област на изследване в сферата на слънчевата енергия през последните няколко години. Редица изследователски институти и компании работят усилено, за да преодолеят слабостите на материала, които пречат на комерсиалната му употреба. Изследователите от Университета „Мартин Лутър“ Хале Уитенберг твърдят, че са могли да достигнат до важни изводи за растежа и разпада на перовскитите благодарение на своите наблюдения – и че техните изследвания насочват към процес, който би могъл да се приложи в мащабно производство.

Снимка: натурален перовскит, CC-SA-3.0 Leon Hupperichs

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*