Соларни клетки от бактерии попиват слънчева светлина дори през облаците

Микроскопичните организми са били едни от първите неща, които да се обърнали към слънцето в търсене на енергия. Затова не е нелогично именно те да се използват за направата на по-ефективни слънчеви клетки. Изследователи от Университета на Британска Колумбия (UBC) са разработили нов начин за изграждане на слънчеви клетки на база бактерии, които са по-ефективни от другите подобни системи – и дори могат да работят в мрачно, облачно време.

Обикновено за направата на „биогенни“ слънчеви клетки чрез участието на живи организми от бактериите се извлича багрилото, което им позволяват да фотосинтезират. За съжаление този процес може да бъде сложен и може да изисква токсични разтворители.

Екипът на UBC използвал опростена алтернатива: самите бактерии. Първо, учените генетично обработили Е. coli, за да провокират свръхпроизводство на багрило, наречено ликопен. То е много ефективно средство за фотосинтеза. След това бактериите били покрити с полупроводников материал и нанесени върху стъклена плоча.

Излагайки устройството на светлина, екипът успял да запише 0.686 милиампера на квадратен сантиметър – почти два пъти по-голяма ефективност от тази на други „биогенни“ слънчеви клетки. Екипът също така казва, че клетката е способна да работи ефикасно и при слаба светлина. Това може да увеличи полезността на фотоволтаиката из по-малко слънчевите части на света.

„Записахме най-висока електрическа плътност за биогенна слънчева клетка“, казва Викрамадиа Ядав, водещ изследовател по проекта. „Тези хибридни материали, които разработваме, могат да бъдат произведени икономично и устойчиво и, с достатъчна оптимизация, да могат да работят със сравнима ефективност като конвенционалните слънчеви клетки“.

Изследователите оценяват, че процесът им струва само 10% от обичайния метод за извличане на бои. Засега полупроводниковият процес убива бактериите, но екипът се надява в крайна сметка да намери алтернативна техника, която да ги запазва живи, така че да биха могли непрекъснато да произвеждат боята и да увеличат продължителността на слънчевата клетка.

Изследването бе публикувано в списание „Small“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*