Испания ще гони 90% намаляване на CO2 емисиите съгласно нова стратегия за климата

Испания е планирала да декарбонизира напълно своята електроенергийна система до средата на века и скоро да премине към икономика с нулеви нетни емиси.

В нов проектозакон за климата испанското правителство определи стратегия за намаляване на емисиите с най-малко 90% спрямо нивата от 1990 г. в срок до 2050 г. До същата дата страната трябва да изпълни и друга цел – да използва 100% възобновяема електроенергия. Проектозаконът също така обещава прекратяване на всички субсидии за изкопаемите горива. Той ще забрани всякакви нови проучвания за нефт и газ. Предвижда се още преход към автомобилен парк с изцяло нулеви емисии до средата на века.

Междинните цели в плана надвишават целите на ЕС в областта на зелената енергия: предвижда се най-малко 35% дял на възобновяемата енергия до 2030 г., което е по-амбициозно от целта на ЕС за 32% възобновяема енергия до 2030 г. Освен това Испания иска да подобри енергийната ефективност с 35% до 2030 г., в сравнение с целта на ЕС от 32,5%.

Проектозаконът бе подготвен от правителството на наскоро избрания премиер на Испания Педро Санчес, който скоро след своята победа през юни създаде Министерство на екологичния преход. То е оглавявано от бившия испански секретар по околната среда Тереза Рибера.

Като част от прехода ще бъдат въведени интегрирани национални енергийни и климатични планове, за да се гарантира декарбонизацията в цялата испанска икономика.

Автомобилите с двигатели с вътрешно горене ще бъдат забранени за продажба към 2040 г. Жилищният фонд ще бъде реконструиран, за да станат сградите нулевоемисийни до средата на века. Поне 20% от националния бюджет трябва да се използва за „инвестиции, положителни за климата“.

Бившият шеф на ООН по климата Кристина Фигерес заяви, че проектът на Испания е „отличен пример“ за начина, по който нациите по света трябва да работят за постигане на целите на Парижкото споразумение. „Това се случва в един важен момент – точно преди COP24, където страните са поканени да покажат как изпълняват целите на споразумението от Париж“, добави тя.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*