Пещероподобен музей на изкуството е заровен под пясъчни дюни

След три години строителство в Пекин бе завършен нов музей на изкуството, интегриран в… пясъчните дюни. Дюнният музей на изкуството UCCA е почти изцяло покрит с пясък и има интериор, съставен от пещероподобни пространства.

Сградата се намира в Кинхуангдо, на изток от Пекин, и заема своето място сред привидно недокоснат ландшафт. Състои се от сложна бетонна обвивка, която в голяма степен е ръчно изработена от местните жители, включително от бивши корабни работници. Архитектите от студио Open Architecture умишлено запазили получената неправилна текстура върху вътрешните стени като напомняне за ръчната конструкция на сградата. Площта на музея е 930 кв. м.

Посетителите влизат през дълъг тунел и куполна рецепция, преди да достигнат 10-те “пещерни” пространства. Фирмата е инсталирала внимателно поставени оберлихти и остъкления, за да осигури достатъчно естествена дневна светлина – целогодишно. Едно спирално стълбище води нагоре към платформа за наблюдения.

Музеят изисква сравнително малко енергия за поддържането на комфортна вътрешна температура благодарение на изолационните ефекти на пясъка, който го покрива, казват от Open Architecture. Освен това вместо климатик в музея се използва ефикасна система за подземни термопомпи. Повечето от дюните са внимателно запазени по време на строежа, а тези, които се е наложило да бъдат разрушени, са възстановени върху новата сграда.

“Решението да се създаде музей под дюните се роди от дълбокото благоговение на архитектите пред природата и желанието им да защитят уязвимата дюнна екосистема, образувана от природните сили в продължение на хиляди години”, казва Open Architecture. „Заради музея околните пясъчни дюни ще бъдат запазени, вместо да се изравняват, за да се създаде пространство за строеж, както обичайно се случва с много други дюни по брега”.

След като музеят е напълно завършен, сега Open Architecture планират друга галерия наблизо, наречена “Музей на морското изкуство”. Както подсказва името, тя ще бъде потопена във водата. По време на отлив, посетителите ще могат да се разхождат между двете по специална алея.

 

Изображения: Open Architecture, UCCA

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*