Varta с нови планове да произвежда батерии за електромобили

Немският производител на батерии Varta подписа споразумение с местен научен институт за полагане на основите на масово производство на литиево-йонни акумулаторни клетки за електрически автомобили, стремейки се да вземе дял от пазара на азиатските производители на акумулатори.

Varta, която произвежда всякакви батерии – от такива за слухови апарати до големи системи за комунално съхранение на слънчева енергия – ще си сътрудничи с немския институт Фраунхофер в плана си за производство на батерии за е-коли.

Неотдавна немското правителство задели 1 трилион евро в подкрепа на местни компании, които искат да произвеждат акумулаторни клетки за електрически превозни средства като начин за намаляване на зависимостта на германските производители на автомобили от азиатските доставчици. Това е същевременно и програма за защита на работните места в светлината на прехода от производство на коли с ДВГ към производство на еко-автомобили.

С изследователския си проект Varta иска да натрупа техническо преимущество в производството на батерийни клетки пред азиатските производители. Фирмата е и в интензивни дискусии “със съответните пазарни играчи“ с цел разширяване на своята продуктова линия, заяви главният изпълнителен директор Херберт Шайн пред репортери в Щутгарт. Той отказа да сподели допълнителни подробности.

Varta, химическият гигант BASF и дъщерното дружество на Ford – Ford-Werke – са сред компаниите, въвлечени в разговорите с министъра на икономиката на Германия Петер Алтмайер за изграждане на местен съюз за батерийни клетки. Ходът на Берлин, който традиционно не се меси в бизнеса, е част от усилията на Европа да формира обединения за производството на акумулаторни системи като противопоставяне срещу господството на китайските, японските и корейските фирми в този сектор. Азиатските производители обаче бързо разширяват своето производство, увеличавайки риска от пренасищане на пазара, което може да накърни плановете на европейските производители.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*