ЕС договори максимално допустими нива за кадмия в торовете

Европейският съюз постигна споразумение относно максимално допустимите нива на кадмий в изкуствените торове. Определеният лимит е за 60 милиграма кадмий на килограм тор.

Кадмият се среща във фосфатните находища в много страни, включително в Северозападна Африка, а рудата от тези отлагания се използва за производство на минерални торове. Кадмият обаче е опасен елемент: той е канцерогенен, а натравянето с него води до множество здравни проблеми: треска, тремор, мускулна болка, отслабване на костите и загуба на костните минерали (остеопороза), съответно болки в ставите и чупливост на костите, редица белодробни проблеми – трехео-бронхити, пневмонии и др., както и бъбречни проблеми, вкл. необратимо увреждане на бъбреците.

Предварителното решение на ЕС тепърва следва да бъде одобрено от Европейския парламент и държавите-членки на блока. Паралелно с това ЕК ще се стреми да насърчава използването на огранични торове.

„Договореният текст въвежда ограничения за тежките метали – такива като кадмия – във фосфатните торове, с цел намаляване на рисковете за околната среда и здравето“, заяви Европейският парламент в изявление. Новото ограничение ще влезе в сила три години след влизането в сила на новия закон.

Руската Фосагро норвежката Yara – производители на торове – са част от компаниите, коиот ще имат полза от новото решение, наред с редица доставчици от Южна Африка, Саудитска Арабия, Йордания и Египет. Техните конкуренти от Мароко и Тунис обаче най-вероятно ще загубят европейския пазар, защото техните торове съдържат повече кадмий, твърдят източници от индустрията. Индустриалната група производители на минерални торове от ЕС приветства решението, но заяви, че ограничението от 60 мг/кг е „прекалено сурово“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*