Британска Колумбия прекратява продажбите на ДВГ-коли до 2040 г.

Правителството на Британска Колумбия ще въведе нов закон, които изисква всички нови леки и лекотоварни коли и камиони, продавани в провинцията към 2040 г., да са с нулеви емисии, обяви премиерът Джон Хорган. Той посочи, че правителството ще въведе „фази“ за продажбите на автомобили, които се отнасят само за новите превозни средства. Задълженията ще започнат с 10% до 2025 г., достигайки 30% до 2030 г. и 100% до 2040 г.

В подкрепа на плана си Британска Колумбия ще разшири мрежата си за бързо зареждане на електромобили. Наред с това ще бъдат осигурени 20 милиона канадски долара само през тази година за осигуряване стимули за потребителите, които купуват електрически автомобили.

„Трябва да направим превозните средства с чиста енергия по-достъпни, достъпни и удобни“, каза Хорган в изявление. Целите са част от по-мащабен план за намаляване на въглеродните емисии.

Британска Колумбия и сега осигурява стимули в размер на до 5000 канадски долара за закупуване или лизинг на акумулаторни електрически превозни средства и до 6000 канадски долара за нови превозни средства с водородни горивни клетки. Планът е тази програма да бъде разширена с течение на времето.

Провинцията следва Квебек, който през 2016 г. прие закон, целящ 15,5% от продажбите и лизингите на нови превозни средства да са за коли с нулеви емисии до 2020 година. Продажбите на електрически превозни средства в Канада процъфтяват и са отбелязали ръст повече от два пъти през второто тримесечие на 2018 г. в сравнение със същия период на 2017 г., по данни на FleetCarma. Все пак търсенето все още е далеч по-ниско, отколкото при конвенционалните автомобили.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*