Хитри пръскачки намаляват пестицидите в разсадниците

Производителите на ландшафтни дървета, храсти, лози и многогодишни растения – така наречените разсадници – може би скоро щемогат да се възползват от нова, „умна“ технология, която ще бъде от полза за тях и за цялото общество. Изследователите от Института по земеделие при Университета в Тенеси вече тестват нова, „умна“ пръскачка, която позволява намаляването на количеството пестициди, използвани в отглеждането на младите насаждения.

Младите растения в разсадниците се третират постоянно с препарати против вредители. Технологията на „умната“ пръскачка обаче използва лазер, сензор и с дюзи с променливо пръскане, заедно със сложен алгоритъм за изчисление, който позволява на пръскачката да “вижда” растенията, да узнава техните размери, форма и плътност и след това д прилага точно дозирано количество пестициден разтвор.

Тази интелигентна технология за разпръскване може да спести на собствениците на разсадници до 65-70% от количествата препарати, които купуват. От своя страна това означава по-малко въздействие върху околната среда и здравето на хората.

Най-хубавото е, че технологията лесно може да бъде принадена към вече съществуващото оборудване за третиране на растенията в разсадниците.

Новата технология за разпръскване може да помогне не само на разсадниците, казват изследователите. „Наистина вярвам, че технологията ще революционизира прилагането на пестициди в селското стопанство”, казва Ейми Фухлер, главен асистент в департамента по растителни науки в Университета в Тенеси.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*