Създадоха маратонки от … утайка от кафе

Модната индустрия е печално известна с разхитителните си нрави, но това постепенно се променя. Една компания на име nat-2 се включва сега в опитите да се „изчисти“ обликът на този сектор, като предлага „кафени маратонки“, направени от – както предположихте – рециклирано кафе. Унисекс дизайнът включва естествени материали от горе до долу и има два различни стила – висока или ниска.

Обувката изглежда така, сякаш е направена от кожа. Всъщност голяма част от нея е създадена от рециклирана пластмаса от PET бутилки за вода. С това създателите на „кафената маратонка“ се надяват да помогнат за оползотворяването на старите пластмаси. Покритието с наситен шоколадово-кафяв цвят идва от рециклираната утайка от кафе, благодарение на която тъканта изглежда подобно на кадифе. Компанията съобщава, че обувките излъчват фин аромат на кафе.

Подметката на обувката е изработена от естествен каучук, а не от синтетични заместители, каквито повечето компании използват. За да се избегнат вредните химикали, които не само излагат работниците на опасност, но също така се просмукват в почвата след изхвърлянето на вещите, компанията използва лепило на водна основа и с растителни съставки. Стелката пък е изработена от естествен антибактериален корк.

„Кафените маратонки“ се произвеждат ръчно в италия в семейна, високотехнологична фабрика.

Изображения: nat-2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*