Стратосферната бариера за слънцето би коствала по $2,25 млрд. годишно

Впръскването на аерозоли в атмосферата, които да намалят глобалното затопляне, може да се окаже „забележително евтино“, твърдят американски учени. Според тях, прилагането на тази техника би струвало по 2,25 милиарда долара на година след около 15 години.

Геоинженерната техника, наречена Стратосферно впръскване на аерозоли (СВА), се счита за един от начините за ограничаване на глобалното затопляне. Идеята е в стратосферата да се натрупат частици, които отразяват част от слънчевата светлина, и по този начин да се намали топлинната енергия, която достига до земната повърхност и се натрупва в атмосферата. Поддръжниците на геоинженеринга вярват, че това може да спаси планетата от изменението на климата. Техниката е все още недоказана и съвсем хипотетична. Предполага се, че прилагането й ще включва използването на огромни дюзи, оръдия или специално предназначени самолети, които ще летят на голяма височина, за да пръскат големи количества сулфатни частици в горния слой на атмосферата. Тези частици ще действат като полу-огледало срещу слънчевата светлина.

Общо разходи за стартиране на СВА проект след около 15 години биха възлизали на 3,5 милиарда, казват учените от Харвардския университет. Те изложиха изводите си в доклад, публикуван в списание Environmental Research Letters. След това, добавят учените, средните годишни оперативни разходи ще бъдат в рамките на 2,25 милиарда долара годишно за 15-годишен период.

Изследването предполага, че за изпълнението на подобна задача ще бъде проектиран специален самолет, готов да лети на височина от около 20 километра и да превозва товар от 25 тона. След събирането на оценки от няколко фирми за аерокосмически технологии и двигатели учените казват, че са разработили дизайн за подобен самолет, който може би би бил подходящ и готов за използване след 15 години. Неговата намеса, според учените, може да намали напловина темпа на увеличение на глобалните температури.

Учените подчертават, че това е само хипотетичен сценарий. „Ние не оценяваме доколко е желана СВА. Просто показваме, че една хипотетична програма, започваща след 15 години, … е технически възможна от инженерна гледна точка. Тя също така ще бъде забележително евтина“, се казва в доклада.

Рисковете от прилагането на подобна недоказана технология са многобройни. Учените от различни краища на света предупреждават, че СВА е твърде опасно начинание. То навярно би довело до суши и екстремни метеорологични събития в много части на света, би намалило добивите от земеделските насаждения, би създало редица проблеми за общественото здравеопазване. Всъщност, никой не може да предвиди пълния спектър от въздействия, които подобна намеса би донесла.

Най-голямата критика към СВА е, че не предлага решение на главния проблем при глобалното заптопляне – излъчването на емисии на парникови газове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*