Айлантът е един от най-опасните инвазивни видове растения у нас

Айлантът е един от най-опасните инвазивни видове у нас и се разпространява неудържимо из цялата страна, предупредиха от инициативата „Местообитания в Натура 2000, свободни от инвазивни чужди растения“.

Снимка: „Местообитания в Натура 2000, свободни от инвазивни чужди растения“

Айлантът, известен още като див орех или китайски ясен, е листопадно дърво с характерни персти листа, дълги до 1 метър. Отделя неприятна миризма, когато цъфти напролет, и сипе зелен прашец по тротоарите. Най-лесно може да се познае по плодовете, значителна част от които остават на дървото през зимата и му придават характерен вид.

Първоначално този вид е внесен за ползване за декоративни цели. Някои биолози смятат, че е внесен по грешка, защото е бил сметнат го за друг вид (за Лаково дърво – Toxicodendron vernicifluum /Rhus vernicifera, Rhus verniciflua – източник на лак, необходим при производството на полирани дървени изделия).

Снимка: „Местообитания в Натура 2000, свободни от инвазивни чужди растения“

Айлантът расте бързо и завзема разнообразни места, като измества местните видове. Изключително жизнен е и упорит е и може да поникне дори във фугата между плочките на тротоара, в цепнатини и между керемиди. Когато завзема нови територии, той отделя вещество, което не позволява на другите растения да израстват – те загиват. Затова фигурира в списъка на най-опасните инвазивни видове, застрашаващи биоразнообразието на Европа.

Заради бързия си растеж айлантът дава много биологична маса, но дървесината му не е ценна и не се търси за нищо. Спорна е и декоративната му стойност. За сметка на това е упорит и много трудно се премахва.

Корените му се развиват нашироко и дълбоко. Увреждат канализационни тръби, археологически обекти, основи на сгради.

Снимка: „Местообитания в Натура 2000, свободни от инвазивни чужди растения“

Справянето с айланта е трудно и изкореняването му не е достатъчно. Ето какво препоръчват еколозите за борба с инвазивното растение:

  • Унищожавайте ги, преди да образуват семена и се размножат!
  • Изтръгвайте напълно корените, за да не се възстановят!
  • Преди третиране с препарат потърсете специалист, който да определи вида, количеството, времето и начина на прилагането му!
  • Наблюдавайте местата няколко години и ги почиствайте от нови растения, до пълно унищожение!
  • Не засаждайте инвазивни чужди растения, въпреки „ползите“, за които може да сте чули!
  • Не изхвърляйте градински отпадъци със семена или части от опасните растения, защото ще се вкоренят!
  • Не пренасяйте пръст, защото с нея прехвърляте семена и части от нашествениците!

 

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*