Архитекти искат да превърнат стар холандски мост в ZEB апартаменти

В опит да спасят от разрушение един стар, исторически значим мост в Нидерландия, архитектите от cepezed от Делфт представиха схема за повторно използване на изоставеното съоръжение и превръщането му в база за създаването на няколко нулевоенергийни (ZEB) жилища и конферентен център. Създаден в сътрудничество с партньори, този новаторски проект е резултат от желението да се обнови съществуващата структура, простираща се над реката Лек близо до Вианен. Макар че планът не е получил одобрение за строеж, екит се надява да вдъхнови местните власти и колегите архитекти за повече проекти за адаптивна повторна употреба на други места.

Построен през 1936 г., арковидният мост над река Лек някога е бил една от най-важните връзки между северната и южната част на Нидерландия. От 2004 г. насам обаче историческият мост е изоставен, след построяването на по-големия „Ян Бланкен“. Консорциумът обаче бил обединен от надеждата да възстанови моста с цел повторно използване, за да избегне разходите за разглобяване и премахване на съществуващата структура.

Планът на обединението е доминиран от стремежа за „устойчивост, кръгова икономика и уникалност“. Той предвижда превръщането на рампите на моста в зони с нулевоенергийни апартаменти, които се „срещат“ по средата при централно разположен павилион за конференции. Проектът разчита на използването ефективни и леки материали за строителството. Апартаментите ще са с огромни прозорци, за да се възползват от впечатляващите гледки околния пейзаж и да осигуряват достатъчно естествено осветление на закрито. Индустриалното наследство на моста ще бъде почетено чрез запазването на архитектурата на моста.

„Предвид неизбежната по-нататъшна модернизация, красивите стари конструкции на различни места често изчезват“, заяви диркторът на cepezed Ян Песман. „Ние наистина обичаме такива предизвикателства: повторното използване осигурява на историческите конструкции нови пластове съвременно значение и нови функции с огромна добавена стойност. И е устойчиво, разбира се“.

Изображения: cepezed

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*