Япония планира рязък спад на тарифите за закъснели PV проекти

Японското Министерство на икономиката, търговията и промишлеността предложи драстично намаляване на преференциалните изкупни цени за зеленото електричество от „закъснели“ фотоволтаични проекти. За такива ще се считат фотоволтаични проекти, одобрени в периода между 2012 г. и 2014 г., които не бъдат завършени до март следващата година.

Япония Асоциация за фотоволтаична енергия съобщи, че ще бъдат засегнати около 20 GW проекти. При одобряването те са сключили договори за изкупуване при 40 йени за киловатчас, 36 йени за квтч и 32 йени за квтч., но ако не бъдат завършени до март, ще получават само по 21 йени на киловатчас. По изчисления на министерството, засегнатите проекти са за 23,5 GW.

В съвместно изявление търговски камари на Япония, Америка, Австралия, Нова Зеландия, Канада и Франция – плюс Европейският бизнес съвет – изразиха загриженост заради новия ход. Според тях, това би подкопало доверието в сигурността, стабилността и предвидимостта на японския пазар.

„С това ново предложение, след години на ангажимент към възобновяемите енергийни източници, Япония рискува да загуби лидерската си позиция в сектора и да увреди заслужената си репутация на страна на стабилността, прозрачността и върховенството на закона“, казаха организациите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*