Инвазивна блатна трева се превръща в устойчиви опаковъчни и строителни материали

Разперената дзука е тревисто растение, което може да бъде превърнато в мебели и опаковъчни материали. Воден от идеята, че от този плевел могат да се добиват влакнини за полезни приложения, Дон Кванинг е проектирал цяла линия от продукти, използващи различни части от инвазивното растение.

Разперената друзка расте на големи туфи с височина до около 1,5 метра, предимно във влажни земи, около потоци и езера, но се явява инвазивен вид на много места в Европа. Затова местните власти в много страни се борят с нея: тя бива изскубвана от канавки, влажни зони, блата. В най-добрия случай материалът се превъща в суровина за заводите за биогаз.

Кванинг обаче се замислил, че сърцевината и влакнината на растението могат да се използват за създаването на хартия, гофриран картон, дори мебели. Той бил виждал как това растение се използва за направата на японските рогозки „татами“. Възползвайки се от идеята, той отишъл по-далеч в дизайна и измислил как да използва досадната трева за нови приложения.

В сферата на опаковките меката сърцевина на тревата може да се превръща в лека материя, подобна на пяна, която предлага отлична защита – както във вид на блокчета, така и под формата на продълговати нишки, подобни на спагети. Субстанцията от тревата може да се пресова и да се получава материал, подобен на MDF, без да е нужен какъвто и да е слепващ агент. Възможни са най-различни варианти от гледна точка на плътност, така че Кванинг си е поиграл да направи както твърди плоскости, така и по-меки кутии за опаковане и съхранение.

Влакната са еднакво полезни и като строителен материал, а от тях могат да се правят и въжета и дори текстил.

С фокус върху екологичните материали кванинг определено е намерил полезни приложения на един досаден, инвазивен плевел, но и е отворил вратата към една цяла нова палитра от материали за няколко индустрии едновременно.

Снимка на разперена дзука: Meggar, CC BY-SA 3.0

Изображения материали: Дон Кванинг

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*