Франция закрива 14 ядрени реактора до 2035 г.

атомна енергия
атомна енергия

Президентът на Франция Емануел Макрон заяви, че страната ще затвори 14 от 58-те ядрени реактора в страната, които в момента са в експлоатация. Това ще стане до 2035 г. Между четири и шест реактора ще бъдат затворени до 2030 г.

Общата бройка включва вече обявеното спиране на двата най-стари реактора във Франция във Фесенхайм, Източна Франция. Тяхото затваряне е предвидено за лятото на 2020 г.

Макрон обяви и, че Франция ще закрие оставащите си четири въглищни електроцентрали до 2022 г.

В реч, представяща енергийната политика на страната за следващите години, Макрон каза, че “намаляването на ролята на ядрената енергетика не означава да се откажем от нея”.

Франция разчита на ядрена енергия за близо 72% от електричеството, от което се нуждае, въпреки че правителството иска да намали този дял до 50% до 2030 г. или 2035 г. чрез разработване на повече възобновяеми енергийни източници.

Макрон заяви, че Франция ще се стреми да утрои производството на електроенергия от вятърни инсталации до 2030 г. и ще увеличи производството на слънчева енергия пет пъти през този период. Той добави, че ще поиска от френския електроенергиен гигант EDF да проучи осъществимостта на изграждането на ново поколение ядрени реактори, но ще изчака до 2021 г., преди да реши дали да продължи с построяването им.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*