Дизелът коства на европейците милиарди евро здравни разходи

Замърсяването на въздуха от пътния транспорт коства на Европейския съюз най-малко 70 милиарда евро здравни щети всяка година, според нов анализ. Дизеловите газове са причината за три четвърти от тези щети.

Изследването, поръчано от Европейския алианс за обществено здраве (EPHA), установява, че по-голямата част от разходите биват поети от данъкоплатците чрез здравното обслужване, финансирано от правителствата. Но тези разходи могат да бъдат намалени с 80% до 2030 г., ако бъдат предприети амбициозни мерки, заключава докладът.

Дизеловите емисии са “в светлината на прожекторите” от 2015 г., когато гръмна скандалът “дизелгейт” начело с Volkswagen. Фирмата бе уличена в измама: стана ясно, че на автомобилите й има софтуер, който мами задължителните емисионни тестове. Постепенно стана ясно, че всички дизелови автомобили бълват много повече замърсяване, отколкото “пише” в официалните тестове.

Изследванията през 2017 г. показват, че най-малко 38 000 души годишно умират преждевременно в резултат на тази измама.

Някои от най-новите дизелови модели отговарят на официалните ограничения дори при шофиране в реално време, но Золтан Масай-Козубек, политически мениджър в EPHA, казва: “Не бих смятал дизела за част от решението, а за част от проблема. Можете да подобрите филтрите, но това си остава технология за изгаряне на гориво”.

“Алтернативите с ниски и нулеви емисии биха били много по-подходящо решение“, каза той. “Но като защитник на общественото здравеопазване не мога да не подчертая важността на ходенето и колоезденето, които дават допълнителни ползи за здравето”.

Изследването се базира на реални данни за емисиите на превозните средства и известното въздействие върху здравето, за да се изчислят общите разходи за здравеопазване за 28-те страни от ЕС, включително медицинска помощ, прием в болници и случаи на ранна смърт. Приложен е “консервативен” подход и са включени само такива последици за здравето, които са категорично свързани с токсичния въздух, като инфаркти и белодробни заболявания. “Не всички аспекти на здравословните проблеми, свързани със замърсяването на въздуха, са напълно обхванати в изследванията, например вероятните връзки с диабета и деменцията не са включени”, заяви Коьубек. “Смятаме, че едва докосваме повърхността. Мисля, че истинската картина е още по-голяма.”

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*