Проектoдекларация на Г-20 намалява ангажимента на Париж за климата

Проектното комюнике на лидерите на Г-20 издава, че решимостта светът да се противопостави на противниците на Парижкия договори за климата, като например САЩ, изглежда отслабва. Документът, за който разказа Climate Home News, е последната версия на текст, който може да се промени в идните дни, преди да бъде публикуван окончателно.

За разлика от последните изявления на Г-20, проекто-комюникето не дава пълна подкрепа на Парижкото споразумение. Вмето това документът “признава различните обстоятелства, включително тези на страните, определени да прилагат Парижкото споразумение”.

Като жест към страните, които бранят въгледобивната си промишленост, в текста, подготвен от аржентинското председателство, се казва, че има “разнообразен” избор за добива на енергия и са налице “различни възможни национални пътища”.

Изцяло липсва каквото и да е споменаване на големия научен доклад на Междуправителствената експертна група по изменението на климата (IPCC), който беше публикуван през октомври. Няма и директна препратка към преговорите за климата в рамките на COP24, които започват в Катовице, Полша, само ден след края на срещата в събота.

Говорейки пред медиите по-рано този месец, представителят на Аржентира Педро Вилагра Делгадо заяви, че текстът за Парижкия договор се оказва “най-сложната” част от комюникето. “Разбира се, ние искаме Парижкото споразумение да бъде споменато, но искаме да бъде споменато така, че да обхване всички, макар и по двусмислен начин”, каза той.

“Съединените щати не казват, че не трябва да се прави нищо [относно изменението на климата], а че те не желаят да имат нито задълженията, нито целите, наложени от Парижкото споразумение“, каза той. „Колкото по-категорични са твърденията, толкова по-вероятно е Съединените щати да останат далеч от договора”.

Текстът ще продължи да се обсъжда по-късно тази седмица в Буенос Айрес, докато се изработи окончателно становище.

Бивш европейски преговарящ, работил по изявленията на Г-7 и Г-20 през 2017 г., коментира пред Climate Home News, че проектът ще трябва да се промени, тъй като климатичната секция в момента е “неприемлива” и за Г6 – Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания.

Аржентинският проект изглежда “много по-зле”, отколкото са изглеждали по същото време аналогични текстове от други форуми от този вид като например срещата на Г-20 в Хамбург през 2017 г., според същия източник. “Миналата година имахме председатества на Г-7 / Г-20, които изготвиха текстове, отразяващи по-точно споделената позиция на страните относно изменението на климата – преобладаващото мнозинство беше за решителни действия в областта на климата. Тази година председателството очевидно склони пред искането на САЩ и в резултат на това имаме такъв слаб и небалансиран проект”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*