Град край пустинята Мохаве става почти изцяло соларен

Един малък град в покрайнините на пустинята Мохаве скоро може да се окаже в състояние, при което задоволява 85% от своите енергийни потребности само от слънчевата енергия.

Общинската слънчева централа в Ниптън, Калифорния, ще бъде оборудвана със соларни панели с високо усилване на радиацията от производителя Skyline Solar, съобщиха от дружеството в четвъртък.

Соларните панели с високо усилване на радиацията от Skyline са проектирани така, че се използва по-малко силиций, за да се намалят производствените разходи, като все пак осигуряват ефективна слънчева енергия. За тази цел компанията използва металическа „люлка“ с отражателно покритие, изработена от ламарина, която да концентрира слънчевата светлина върху монокристални силициеви клетки. Дружеството твърди, че неговите соларни масиви с концентрирана енергия предлагат 10 пъти повече енергия на всеки грам силиций в сравнение с традиционните силициеви соларни панели, които са без мощен концентратор.

Градът Ниптън, който е основан през 1905 г. до голяма степен заради строителството на железници, се намира точно в северния край на националния резерват Мохаве и е на около 45 мили южно от Лас Вегас. На практика слънчевата централа ще обслужва малък град с население под 1000 души. Но соларните масиви най-вероятно ще бъде по-добре известни с това кой ги произвежда, отколкото кой ги използва.

Skyline Solar е новостартирала производствена фирма, чиято история на успеха е нашумяла като „стара тока за зелен пояс“. Фирмата е пример за това как иновациите при зелените технологии могат да си паснат със съществуващите квалифицирани производствени работници в САЩ, за да се правят пари.

Дружеството е получило 3 милиона щатски долара федерални помощи от американското министерство на енергетиката и $24,6 млн. от Асоциация нови предприятия и други инвеститори специално за разработването на соларни масиви, които могат да се произвеждат напълно в духа на съществуващите производствени практики и да намалят разходите за силиций.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*