Еврокомисарят по климата призова ЕС да постигне нулеви емисии до 2050 г.

Европейският комисар в областта на климата призова ЕС да се стреми към постигането на нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. Това би била най-амбициозната програма в дългосрочното развитие на ЕС.

Докато американският президент Доналд Тръмп полага усилия да изключи Съединените щати от международните усилия за намаляване на глобалното затопляне, Мигел Ариас Каньете заяви, че ЕС трябва да служи за пример по време на следващия кръг от преговорите на ООН по отношение на изменението на климата. Те започват в Катовице, Полша, в неделя.

Стратегията за опазване на климата до 2050 г., която следва да бъде представена днес, съдържа осем сценария за дейностите на ЕС за намаляване на емисиите в съответствие със Парижкото споразумение. Два от тях очертават възможността Европа да стане „климатично неутрална“ до 2050 г.

„Заслужава си да станем първата голяма икономика, която е напълно декарбонизирана, да постигнем нулеви нетни емисии“, каза еврокомисарят по климата пред Ройтерс във вторник. „Това е абсолютно възможно. Разбира се, ще изисква много инвестиции. Ще изисква и много усилия, но е напълно постижимо.“

Понастоящем блокът има за цел намаляване на емисиите с 45% до 2030 г. и с 60% до 2050 г.

„Посланието на Комисията е: „това е добре, но трябва да направим повече“, каза Каньете. „Въпросът е такъв: иска ли да бъде лидер, или искаш да следваш?“

Снимка: Естонско председателство на ЕС 2017 във Flickr, CC BY 2.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*