Стар ТЕЦ в Стафордшир се превръща в устойчив жилищен квартал

Френската електрическа компания Engie обяви тази седмица, че няма да продава 139-хектаровия терен на закритата въглищна ТЕЦ в Ръгилей, Стафордшир, Великобритания. Вместо това инсталацията ще бъде превърната в „устойчиво селище с 2000 жилища, захранвани от слънчеви панели“. Това, според компанията, ще е „най-голямата реконструкция на бивша електроцентрала в Обединеното кралство“.

Въпросните 2000 нови жилища ще се захранват наполовина от соларни панели, монтирани на място. Те ще бъдат разположени „по покривите, на полето и дори плаващи върху езеро“.

Engie твърди, че новият квартал ще бъде толкова устойчив, че ще използва една трета по-малко енергия от средностатистическото жилище в Обединеното кралство. „The Guardian“ пък съобщава, че „около 30% от домовете от проекта ще бъдат класифицирани като „достъпни жилища“, макар че не е ясно колко ще се оскъпят първоначалните разходи за имотите в рзултат на приложените зелени енергийни мерки и високите строителни стандарти“.

„Ние се позиционираме като излизащи извън [сферата на] енергетиката и [навлизащи в сферата на] създаването на места,“ заяви главният изпълнителен директор на Engie Вилфрид Петри. „Това е пример как след закриването ни въглищна електроцентрала, вместо да продадем мястото, ние сами го регенерираме“.

Тази промяна в методологията и етиката на Engie бележи началото на няколко подобни проекта из Обединеното кралство. Според публикация на „Guardian“, фирмата „има списък с подобни места“, които разглежда катов ъзможност за строителство.

Разрушаването на въглищната електроцентрала в Ръгилей е планирано за 2019 г., а първите жители се очаква да могат да се настанят в зелентие си жилища през 2021 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*