Jaguar I-PACE с отличие за топ-електромобил от BBC TopGear

Изцяло електрическият SUV Jaguar I-PACE бе обявен за „Електрически автомобил на годината“ от сп. BBC TopGear, похвали се Jaguar Land Rover. Отилчието не е е случайно, защото автомобилът „пречупва“ границата между електрическите коли и традиционните превозни средства с ДВГ.

Неговата литиево-йонна батерия с капацитет 90 KW позволява пробег до 480 км само с едно зареждане, което може да осигури на водачите онова спокойствие относно пробега, което имат при колите с изкопаеми горива. Освен това батерията се зарежда от 0 до 80% само за 40 минути. Това е възможно посредством специалните електрически станции, които осигуряват постоянен ток от 100 KW.

Зареждането на батерията на Jaguar I-PACE може да се осъществи и посредством най-обикновен контакт от стената вкъщи чрез стенна зарядна станция с променлив ток от 7 KW за около 10 часа.

Мощната кола с 400 к.с. разчита на иновативна „Electric Vehicle“ навигационна система, която оценява топографията на маршрута до дестинацията и данните от предишни пътувания, включително и стила на шофиране, за да изчисли до максимална точност възможен пробег и статус на батерията.

Jaguar I-PACE се задвижва от 2 електрически мотора, разположени върху предната и задната ос, гарантиращи 696 Нм въртящ момент. С тях колата е в състояние да ускори от 0-100 км/ч за впечатляващите 4,8 секунди.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*