Умните технологии ще направят чистата енергийна система по-евтина

Мащабното използване на системи за съхранение на енергия и на т. нар. интелигентни технологии могат да декарбонизират електроенергийната мрежа при възможно най-ниска цена – това е изводът от нов анализ на Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Изследването е изготвенo в сътрудничество с компанията за съхранение на енергия Eaton и норвежката енергийна фирма Statkraft. То води до извода, че „гъвкавите“ енергийни опции са необходими, за да се гарантира, че електроенергийните мрежи могат да постигнат намаляне на въглеродните емисии без радикално увеличаване на потребителските разходи.

Използването на технологии като системите за съхранение на енергия (батерии от комунален клас), междусистемните връзки и услугите за адаптивно реагиране на търсенето (т. нар. demand-response) увеличават количеството зелена енергия, която може да бъде съхранявана и „извиквана“ по време на време на пиково търсене. Това намалява необходимостта от изграждане на свръхкапацитет при възобновяемите източници на енергия. Отпада и нуждата от финансиране на скъпи резервни захранвания чрез електроцентрали, работещи с изкопаеми горива, посочват изследователите.

„Вече няма съмнение, че възобновяемата енергия ще бъде доминиращата сила в енергийния сектор в следващите десетилетия“, казва Алберт Чеунг, анализатор в BNEF. „Следващото предизвикателство е да се гарантира, че тези чисти източници се допълват от чисти форми на гъвкавост – съхранение, търсене и взаимосвързаност – за да се постигне по-евтина и по-мащабна декарбонизация“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*