Учени откриха как да топят злато при стайна температура

Топенето на златото обикновено изисква температури над 1064°C, но екип от изследователи наскоро намери начин да топи ценния метал при…. стайна температура! Това е възможно с помощта на електрическо поле и електронен микроскоп.

Въпреки че всички сме запознати с явлението топене, повечето от нас наистина не познават физиката зад този процес. По същество когато нещо се топи, това, което се случва, е, че връзките между молекулите се разпадат и молекулите започват да се движат свободно. Те преминават, например, от добре подредената структура на кубчето лед към по-малко подреденото състояние на безформената локва вода.

Обичайно тази промяна се постига чрез топлина. Топлината дава нужната енергия за разкъсването на връзките. Тя обаче не е единствена. Подобна роля играе и налягането. Експериметните с тези условия са позволили на учените да направят ред неочаквани неща, като да замразят вода при температури, които са доста над обичайната й точка на кипене.

В новото си проучване изследователите от Технологичния университет Чалмърс намесили още един фактор: електромагнитното поле поле. Екипът поставил малък къс злато под електронен микроскоп и го наблюдавал при най-високото ниво на увеличение. После бавно увеличили силата на електрическото поле, за да видят как реагират златните атоми.

Учените установили, че електрическото поле е възбудило атомите в най-горните слоеве на златото. Това ги е накарало да се освободят от по-голямата „буца“, което по същество означава, че полето е накарало материала да се разтоппи при стайна температура. Промяната е обратима, тъй като изключването на електрическото поле позволило на златото да се втвърди отново.

„Бях наистина зашеметен от откритието“, казва Лудвиг де Кноп, първи автор на изследването. „Това е необикновено явление и ни дава нови, фундаментални знания за златото“.

Екипът не е напълно сигурен как работи техниката за разтопяването на златото при стайна температура, и учените възнамеряват да изследват този процес в бъдеще. Това може да отключи нови и важни техники и приложения. „Тъй като можем да контролираме и променяме свойствата на повърхностните атомни слоеве, това отваря пътя към редица различни приложения“, казва Ева Олсон, съавтор на изследването. „Например, технологията може да бъде използвана за различни видове сензори, катализатори и транзистори“.

Изследването бе публикувано в списание Physical Review Materials.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*