Хибридите на BMW ще преминават в електрически режим в замърсени градове

BMW обяви, че може да принуди хибридните си автомобили да преминават към изцяло електрически режим в тежко замърсените райони на градовете. С това фирмата се надява да се конкурира с изцяло електрическите кодели на други производители, които са базирани на батерии, тъй като все повече градски власти се стремят да създадат градски зони без вредни емисии.

“Автомобилът автоматично изключва двигателя с вътрешно горене”, обясни пред Ройтерс Клаус Фрьолих, член на борда на BMW, по време на автомобилното изложение в Лос Анджелис.

Благодарение на постоянната свързаност на автомобилите на BMW и техните навигационни системи, колите могат сами да се “сетят” да изключат двигателите си, обясни още Фрьолих. При модели като X5, който има пробег от 80 километра в 100% електрически режим, тази смяна няма да е никакъв проблем, в който и град да се намира колата.

В момента BMW е заета да демонстрира технологията пред местните власти в германските градове, все повече от които въвеждат забрани за тежко замърсяващи дизелови автомобили.

Глобалният стремеж за ограничаване на замърсяването от превозните средства, особено след скандала “дизелгейт”, накара много градски власти да въведат ограничения за колите с ДВГ. Купувачите обаче се притесняват от изцяло електрическите автомобили – и заради липсата на зарядна инфраструктура, и заради недостатъчния пробег. Това прави хибридите по-привлекателен вариант, поне засега.

Превозно средство, което е в състояние само да превключи към изцяло електрически режим, може да се окаже особено важно за региони като Европа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*