Глобалните температури на път към 3-5°C ръст до 2100 г.

Глобалните температури са на път да регистрират увеличение с 3-5 градуса Целзий до края на този век, „прескачайки“ значително заложената глобална цел за ограничаване на увеличението на глобалните температури до не повече от 2°C, обяви Световната метеорологична организация при ООН.

„Концентрациите на парниковите газове отново са на рекордни нива и ако настоящата тенденция продължи, можем да станем свидетели на увеличение на температурата с 3-5°C до края на века“, заяви генералният секретар Петер Таалас в годишното изявление на СМО за състоянието на климата. „Ако използваме всички налични ресурси от изкопаеми горива, то повишаването на температурата ще бъде значително по-високо.“

Учените са категорични, че е жизненоважно да се ограничи нарастването на глобалните температури до 2 градуса Целзий, за да се предотвратят климатичните есктреми, повишаването на морското равнище и загубата на растителни и животински видове. Ограничаването на повишаването на температурите до 1.5°C би имало много по-голяма полза.

На конференцията за климата в Париж в края на 2015 г. страните от цял свят обещаха да работят за ограничаване на ръста на температурите до 2°С. Подобна стъпка изисква радикално намаляване на горивните процеси във всички индустрии. Три години след конференцията в Париж обаче малко страни могат да кажат, че са предприели решителни стъпки в посока намаляване на използването на изкопаеми горива. Нито една държава в света не се справя достатъчно бързо с намаляването на въглеродните си емисии в съответствие с целите, залегнали в Парижкото споразумение, показа наскоро анализ, публикуван от PwC.

Тази неделя започва най-важната конференция на ООН за климата след Париж. Тя ще се проведе в Катовице, Полша – един от най-замърсените региони в Европа, известен с добива си на въглища и повсеместното им използване. Целта на разговорите е да се създаде „набор от правила“ за прилагането на Парижкото споразумение за климата от 2015 г., което Съединените щати, по нареждане на президента Доналд Тръмп, обявиха, че ще напуснат. Успехът, според полския домакин на конференцията, ще се нуждае от чудо.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*