Сингапур забрани изхвърлянето на „помия от пране“ от корабите

Пристанищната администрация на Сингапур MPA обяви, че от 1 януари 2020 г. забранява изхвърлянето на „помия от пране“. Става дума за отпадна вода от корабите, която се отделя при изчистване на изпускателната система на двигателя.

Забраната се разглежда като потенциално препятствие за превозвачите, които са инвестирали милиони в системите за почистване на отработените газове. Стъпката обаче има за цел да помогне да подготви едно от най-натоварените пристанища в света за новите правила на Международната морска организация (ММО), които влизат в сила през 2020 г. и задължават корабите да използват по-чисти горива.

„За да се защити морската среда и да се гарантира, че пристанищните води са чисти, изхвърлянето на вода от измиването на отработени газове в пристанищните води на Сингапур ще бъде забранено“, каза Андрю Тан, главен изпълнителен директор на MPA по време на брифинг в Сингапур.

Корабите, оборудвани с хибридни почистващи системи, ще трябва да преминат към затворен цикъл на работа, каза още Тан. На пристанището си Сингапур ще предоставя съоръжения за събиране на утайките, генерирани от работата на т. нар. скрубери.

Морската агенция на Международната морска организация (ММО) – корабната агенция на ООН – предизвика шок у горивната и морската индустрии през 2016 г., когато заяви, че ще забрани на корабите да използват горива със съдържание на сяра над 0,5% от 1 януари 2020 г. (в сравнение с 3,5% сега). Това може да означава, че и други големи пристанища по света могат да последват примера на Сингапур и да се погрижат да имат по-чисти морски води.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*