Построиха цял жилищен блок от корабни контейнери в ЮАР

В Йоханесбург, Южна Африка се издига масивна, модулна жилищна сграда, която смайва със своите изглед и конструкция: тя е построена от 140 корабни контейнера. Целта на дръзкото начинание е съживяване на квартала Мабоненг – район, преживяващ драматична трансформация от място на градски упадък към процъфтяващ „анклав“ на креативните индустрии.

Имайки богат опит в „карго-архитектурата“, студио LOT-EK е проектирало сградата със смесено предназначение, която беше завършена миналата година. Наречена „Drivelines Studio“, тя има търговски зони на приземния етаж, а нагоре са разположни жилища.

Разположена на триъгълна площадка връз съществуващ едноетажна сграда, в която се помещава автосервиз, „Drivelines Studio“ включва седем етажа, като първите шест нива се състоят от жилища. Всички представляват студиа с отворен план, вариращи от 30 до 60 кв. Метра. Всички имат външни открити тераси с изглед към зеленината по-долу. Приземният етаж се състои от търговски площи по пътя Албертина Сисулу, няколко допълнителни жилища в задната част и собствен двор за жителите – с градина и басейн.

Корабните контейнери са със запазен оригирнале цвят. Гофрираната им външност е видима за минувачите. Този изглед отразява тяхното индустриално минало и напомня за репутацията на града като най-голямото вътрешно пристанище в света. Контейнерите са подредени и прорязани от големи диагонални отвори – за прозорците, които придават на сградата отличителна, зигзагообразна фасада.

Снимки: Дейв Саутууд за LOT-EK

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*