Дом на Цикладските острови няма нужда от електрозахранване от мрежата

Разположена на отдалечен хълм на Цикладските острови край бреговете на Гърция, „Паралелната къща“ празнува красотата на морето, заобикалящо острова. Но зад този зашеметяващ дизайн се крие един напълно самостоятелен и самодостатъчен дом. Проектиран от архитектите от En Route Architects в Атина, вакационният дом не се нуждае от електрозахранване от мрежата, защото си има собствени слънчеви панели. Не се нуждае и от водопроводна мрежа, защото си има система за събиране на дъждовна вода. Солидна изолация осигурява на къщата енергийна ефективност, за да използва ресурсите си пестеливо.

Домът с площ 100 квадратни метра е изграден посредством традиционни строителни методи, за да бъде напълно самостоятелен. Поради наклонения релеф задната част на дома е частично вградена в земята, осигурявайки устойчива, естествена изолация на дома. Потапяйки задната част на конструкцията в хълма, архитектите са успели да „отворят“ предната фасада към морето. Затова издълженият обем е разделен на серия от големи квадратни секции, които оформят прелестни изгледи към морето от всички различни помещения.

Къщата разполага с впечатляващ списък от функции, които помагат за намаляване на потреблението на енергия и използването на вода. Бетонните стени и подовете осигуряват плътна топлоизолация, за да се намали нуждата от електроенергия и да се поддържа стабилна, контролирана температура вътре в дома през цялата година.

Спускащият се коридор в задната част на дома дава възможност за кръстосана вентилация, за да се охлажда къщата през горещите летни месеци. За пестенето на водата на покрива е инсталирана система за събиране на дъждовна вода, а сивата вода се отвежда в подводни резервоари, за да бъде филтрирана и повторно използвана като филтрирана вода. В непосредствена близост до дома слънчеви панели, скрити сред пейзажа, генерират достатъчно електроенергия, за да захранват жилището.

 

Снимки: Йоргис Йеролимбос и Николас Куркулас за En Route Architects

1 коментар

  1. Това няма много смисъл: Бетонните стени и подовете осигуряват плътна топлоизолация

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*