Видеопрожекция върху Министерски съвет против изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Видеопрожекция върху сградата на Министерски съвет ще изрази протеста на граждани и природозащитници срещу решението за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. Тя ще се състои на 5 декември, от 18:30 ч., на пл. „Независимост“, откъм сградата на президентската администрация.

Жителите на с. Големо село и останалите населени места в района на ТЕЦ „Бобов дол“ страдат от редовните нарушения на централата. Тя е и един от най-големите източници на опасни замърсители на въздуха в Европа. През юли 2018 г. ТЕЦ-ът поиска разрешение за изгаряне на биомаса и отпадъци заедно с въглищата, без обаче да променя горивната си инсталация или да инвестира в нови модерни пречиствателни системи. Предстои Изпълнителната агенция по околна среда да обяви своето решение в полза на искането или против него.

По тази причина граждани от региона и природозащитници от Greenpeace България организират демонстрация на пл. „Независимост“ на 5 декември от 18:30 ч. „Чрез мащабна прожекция на фасадата на Министерския съвет ще подчертаем отговорността на властите за гарантирането на правото на чист въздух на всички граждани чрез отговорни решения в сферите на енергетиката и опазването на околната среда. Ще поискаме от ИАОС и МОСВ да не издават ново комплексно разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“, което да узаконява изгарянето на отпадъци“, казват радетелите за чист въздух.

Събитието е отворено и всички граждани от цялата страна са поканени да се включат както с с присъствие на демонстрацията, така и с писма до двете институции от специалната страница, посветена на проблема.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*