Планета на кръстопът: започнаха преговорите в Катовице

Делегати от близо 200 нации започнаха двуседмични преговори с надежда да изгладят дълбоките политически разделения по време на най-важната среща на ООН по въпросите на глобалното затопляне, откакто бе пописано Парижкото споразумение за климата в края на 2015 г.

Слаби, много слаби са очакванията, че преговорите в Катовице – сърцето на полската въглищна индустрия – ще намерят достоен отговор на глобалната загриженост относно изменението на климата, което вече е на ход. Нещо повече, нови данни от последните семдици разкриха, че емисиите на парникови газове продължават да нарастват.

Политическият климат също е променен след Парижкото споразумение и постигането на крехкото глобално единство, довело до подписването на този договор.

„Това е много, много важна конференция“, каза пред репортери климатичният ръководител на ООН Патриша Еспиноса. „Тя, освен това, се случва в сценарий, в който имаме съвсем ясни сигнали за неотложността, с която трябва да се справим с проблемите на изменението на климата“.

Четирима бивши ръководители на климатичните преговори на ООН отправиха заявление, че сега са необходими „решителни действия“. „Светът е на кръстопът и решителните действия през следващите две години ще бъдат от критично значение за справянето с тези спешни заплахи“, казаха четиримата в съвместното си изявление.

Въпреки това политическото разделение е факт още от самото начало, след като Бразилия оттегли предложението си да бъде домакин на преговорите за 2019 г. От друга страна Съединените щати повториха – по време на срещата на върха на Г-20 в Аржентина – решението си да се оттеглят от Парижкия договор и ангажимента на САЩ към всички енергийни източници.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*