Ако не спасим климата сега, предстои катастрофа

Програмата за защита на околната среда на ООН предупреди, че доброволните мерки от страна на всички нации, договорени в Париж в края на 2015 г., ще трябва да се утроят, ако човечеството иска да ограничи глобалното затопляне под 2°С. За да удържим загряването на планетата под 1,5 градуса обаче ще е нужно тези доброволни усилия да се увеличат петкратно.

Макар че данните са ясни, глобалният политически консенсус относно начините за справяне с изменението на климата остават мъгляви в началото на преговорите в Катовице, Полша.

„Катовице може да ни покаже дали ще има „ефект на доминото“ след оттеглянето на САЩ“, каза Лорънс Тубиана, главен изпълнителен директор на Европейската фондация за климата и „главен архитект“ на Договора от Париж. Това колебание се подклажда от факта, че новоизбраният бразилски президент Жаер Болсаноро обеща още в своята кампания да последва хода на САЩ – изтегляне от Парижкия договор.

Много страни вече страдат сериозно от климатичните екстреми, зачестяващи с глобалното затопляне – суши, повишаване на морското ниво, опустошителни бури, проливни валежи.

„Ако не действаме сега, рискуваме да се озовем след точката, от която няма връщане назад – с катастрофални последици за живота такъв, както го познаваме“, каза Амджад Абдула, главен преговарящ от Алианса на малките островни държави.

Ключов въпрос за разискване е как да се финансира борбата срещу изменението на климата. По тази тема развитите и развиващите се страни все още са на противоположни мнения. Бедните държави твърдят, че богатите държави, които са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии в исторически план, трябва да помагат на бедните страни да финансират действията в областта на климата. „Развитите нации, начело със САЩ, искат да пренебрегнат историческата си отговорност и да кажат, че светът се е променил, заяви Мийна Рамам от групата за застъпничество „Трета световна мрежа“. „Въпросът наистина е: как да гарантираме, че амбициозните действия ще се случат правят по справедлив начин?“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*