Световната банка обещава $200 млрд. „кеш за климата“ в периода 2021-2025

Световната банка обеща в понеделник да мобилизира 200 милиарда долара за инвестиции в мерки за опазване на климата за периода 2021-2025 г. СБ добави, че това означава удвояване на сегашното петгодишно финансиране по климатичното направление.

Тази стъпка, съвпадаща със срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Полша, представлява „значително увеличена амбиция“ за справяне с изменението на климата, посочи СБ. Очаква се това решение да „изпрати важен сигнал към по-широката глобална общност – да стори същото“.

В изявлението си Световната банка заяви, че разбивката на въпросните 200 милиарда долара ще включва „приблизително 100 милиарда долара пряко финансиране от Световната банка“. Около една трета от останалите средства ще дойдат от две агенции на Групата на Световната банка. Останалите пари ще са частен капитал, който „ще бъде мобилизиран от групата на Световната банка“.

„Ако не намалим емисиите и не изградим адаптация сега, ще имаме 100 милиона повече бедни хора през 2030 г.“, предупреди Джон Роме, старши директор на Световната банка по въпросите на климатичните промени. „Знаем също, че колкото по-малко се занимаваме с този проблем проактивно в тези три региона – Африка, Южна Азия и Латинска Америка – толкова по-сигурно е, че ще имаме 133 милиона климатични мигранти“, каза Роме пред АФП.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*