Еко-агенция в Индия глоби Делхи заради токсичния смог

Индийската агенция за опазване на околната среда санкционира правителството на Ню Делхи с глоба от 3,5 млн. долара заради неспазването на правилата за намаляване на смога в най-замърсения голям град в света.

Националният „Зелен трибунал“ наказа администрацията на индийската столица заради липсата на надзор, след като се появиха някои замърсяващи отрасли, които горят вредни отпадъци на открито.

Трибуналът – национален орган, натоварен със задачата да се произнася по въпросите на околната среда – е изслушал молбата на жителите на Делхи, които се оплакват от дима на фабриките, горящи боклуци. Трибуналът е категоричен, че правителството на Делхи е трябвало да обясни пред съда как ще продължи с преодоляването на годишната криза със замърсяването на въздуха, засягаща столицата с 20 милиона жители.

Всяка зима Делхи се скрива в гъста мъгла от отровни газове. Нивата на замърсителите във въздуха редовно надхвърлят безопасните граници – с по 30 пъти. Около 1,1 милиона индийци умират преждевременно от замърсяването на въздуха всяка година.

Делхи, която закри редица електроцентрали и забрани движението на тежкотоварни камиони из града в опит да ограничи смога, обвини други индийски щати, че не изпълняват задълженията си за опазване на въздуха. По-специално столицата обвини правителствата в съседните Пенджаб и Хариана за пожарите, които горят всяка година там, изпращайки пушек на изток. Гъстият дим от тези пожари се смесва със замърсителите от автомобилите, фабриките и строителните обекти в Делхи, създавайки смъртоносен и траен смог-коктейл.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*