Австралия вече има 2 милиона соларни покрива

фотоволтаичен покрив
фотоволтаичен покрив

Тази седмица броят на австралийските домакинства с инсталации за добив на слънчева енергия достигнаха 2 милиона. Според доклад на Energy Matters, цифрата е „крайъгълен камък за младата слънчева индустрия“.

Кейн Торнтън, ръководител на австралийския Съвет за чиста енергия, коментира, че постижението е страхотна новина за австралийците. „Домовете с монтирани на покрива слънчеви инсталации пестят средно по около 540 долара годишно от сметките си за електричество“.

Понастоящем около 20,3% от австралийските домакинства са инсталирали системи за слънчева енергия. Това означава, че капацитетът на покривните соларни инсталации в Австралия възлиза на около 7,9 гигавата. Куинсланд е националният лидер по отношение на домашните соларни инсталации с почти 600 000 жилища, снабдени с PV панели. Според Energy Matters, “австралийският оператор на енергийния пазар изчислява, че в Австралия се монтират по шест слънчеви панела всяка минута“.

Според доклад, публикуван миналата година от Австралийския институт, „бързият преход към възобновяемата енергия впоследствие ще генерира по 58 554 работни места всяка година за период от 11 години“.

При подобно развитие може да се очаква, че до 2030 г. Австралия може да добива около 80% от електроенергията си от възобновяеми източници като слънчево греене и вятър.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*