Дания и Великобритания са глобални лидери по климатични мерки

Дания и Великобритания са топ страни, когато става въпрос за прилагане на мерки за борба с изменението на климата. Това обяви в сряда доклад, публикуван от академичните среди.

Докладът беше представен в момента, в който делегати от над 190 държави се срещат в Полша, за да решат как да постигнат ангажиментите по Парижкото споразумение от 2015 г. Задачата е решаваща – планът за действие трябва да удържи повишаването на глобалната температура под 2 градуса Целзий в рамките на този век.

Дания, Великобритания и Канада са постигнали най-голям напредък в трансформирането на енергийните си сектори в посока постигане на целите за опазване на климата, сочи докладът на изследователи от британския „Imperial College”, поръчан от британската енергийна компания

„Проучихме как светът напредва в усвояването на петте ключови технологии и мерки, необходими за ограничаване на изменението на климата до 2 градуса по Целзий. Това показва, че Дания, Великобритания и Канада са водещи в света“, казва Иейн Щафел от научния екип.

„Петте технологии“, за които той говори, са чистата енергия, изкопаеми горива, електрически превозни средства, капацитет за съхранение на въглерод и енергийна ефективност на домакинствата, сградите и транспорта.

Дания е фаворит в декарбонизирането на на своя електроенергиен сектор, отдалечавайки се от въглищата, инсталирайки много възобновяеми източници и намалявайки субсидиите за изкопаеми горива с 90% през последното десетилетие.

Великобритания е инвестирала сериозно в офшорни вятърноенергийни системи и планира постепенното премахване на производството на електроенергия от въглища до 2025 г. Страната обаче изостава от гледна точка на прекратяването на субсидиите за изкопаеми горива.

Канада също е инсталирала множество системи за добив на енергия от възобновяеми източници и изгражда съоръжения за улавяне и съхраняване на емисиите на въглероден диоксид.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*