Стари хамбар и плевня заживяват нов живот като вдъхновяващ общностен център

Стари хамбар и плевня заживяха нов живот като общностен център и дом на местна благотворителна организация в Кеймбридж.

Закупени от благотворителната организация ACE Foundation през 2009 г., фермерските сгради са реновирани така, че съществуващата структура е обновена, подобрена е енергийната й ефективност, изградени са редица нови архитектурни елементи и в крайна сметка постройката е готова да бъде нов общностен център за местната общност.

ACE Foundation е посветена на каузата за т. нар. обучение през целия живот – и образование за възрастни. Работи както на местно, така и на международно ниво. Затова фондацията поискала да създаде от фермата вдъхновяващо място, което да благоприятства провеждането на всякакви видове обучение. Нейната визия била за превръщане на викторианската ферма в устойчива работна среда, достъпна за местната общност.

В първата фаза на реновацията житницата и околните сгради са превърнати в малко пространство за около 60 души, включително многофункционални съоръжения за камерна музика, лекции и изложби, както и за записи. Има и зала за семинари и няколко офис-помещения.

През втория етап архитектите, провели реновацията – MCW Architects – преустроили съществуващия хамбар в офиси за екипа на ACE Cultural Tours и ремонтирали партерния етаж на житницата в творческо пространство за фино и приложно изкуство.

Остъкленият коридор, свързващ съществуващите структури, е многофункционален и служи като фоайе, пространство за събиране или дълга галерия. Всички зони са естествено вентилирани, без да се разчита на климатици. В допълнение към елементите на пасивната конструкция сградите пестят енергия и чрез вградените подово отопление, допълнителни прозорци и оберлихти, които позволяват повече дневна светлина. Това е съчтано с енергийно ефективни осветителни системи навсякъде.

    

Снимки: Джим Стивънсън и ACE Foundation за MCW Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*