Нова Зеландия вижда климатичните промени като топ риск за сигурността

Нова Зеландия публикува изявление относно отбранителната си политика, определяйки изменението на климата като най-голямата заплаха за националната сигурност. Страната подчерта значението на въпроса за геостратегически оспорвания тихоокеански регион, който е под засиленото влияние на Китай.

Докладът „идентифицира изменението на климата като една от най-значителните заплахи за сигурността на нашето време,“ каза министърът на отбраната Рон Марк в изявление по електронна поща. По думите му, това въздействие „вече има неблагоприятни последици както у дома, така и в съседните на Нова Зеландия страни“.

В доклада се казва, че държавите могат да потърсят помощ за справяне изменението на климата като начин за засилване на влиянието и достъпа им в региона. „Работата с тихоокеанските островни страни по отношение на изменението на климата, включително в сферата на сигурността, е възможност те да извлекат поуки една от друга, като същевременно укрепват стратегическите си партньорства“, каза той.

Новозеландският министър на отбраната заяви още, че използва оценката за изменението на климата, за да обоснове разходите за отбрана и инвестиционните планове, които ще бъдат публикувани през следващата година.

Правителството на Нова Зеландия под ръководството на министър-председателя Джакинда Ардер постави борбата срещу изменението на климата в центъра на своите политики. Страната обяви старта на инвестиционен фонд на стойност 100 милиона новозеландски долара за стимулиране на растежа на проектите за намаляване на емисиите на парникови газове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*